slide slide slide

SERVICII DE INSTRUIRE,
CONSULTANTA SI AUDIT
PENTRU IMPLEMENTAREA SISTEMELOR DE MANAGEMENT

news
28.02.2015: ISO 9001 / ISO 14001 – cursuri de tranzitie aprobate IRCA

Atat standardul ISO 9001:2015, cat si ISO 14001:2015 sunt asteptate sa fie publicate pana la finalul acestui an. Reprezentantii IRCA in Comitetele Tehnice responsabile pentru dezvoltarea acestor standarde considera ca termenele asteptate pentru publicarea celor doua standarde ar fi Septembrie pentru ISO 9001, respectiv Iulie / August pentru ISO 14001.
Procesul de dezvoltare este predefinit pentru toate standardele ISO. Astfel, in stadiul de draft (Draft International Standard – DIS), standardele sunt supuse dezbaterii publice. Comentariile din aceasta faza sunt apoi analizate, iar cele aprobate sunt transpuse in forma finala de draft (Final Draft International Standard – FDIS), care apoi este supus votului organismelor nationale de acreditare. Daca forma FDIS este aprobata de catre organismele nationale, atunci continutul sau este considerat definitiv. Numai unele modificari editoriale minore mai pot interveni ulterior, pana la publicarea ca standard oficial.
In prezent atat ISO 9001, cat si ISO 14001 se afla intr-o faza intermediara, intre stadiul de DIS si cel de FDIS. Ca urmare, continutul lor inca va mai putea suferi modificari importante. Din acest motiv, IRCA nu va publica materiale revizuite pentru cursuri de tranzitie si nici criterii pentru aceasta tranzitie, pana cand votul privind varianta FDIS nu se va finaliza. Prin urmare, nu exista in prezent niciun curs de tranzitie aprobat IRCA, atat pentru sistemele de management al calitatii, cat si pentru cele de management al mediului.
IRCA nu va accepta certificate de participare la cursuri neautorizate, in scopul realizarii tranzitiei la noile versiuni ale standardelor. De aceea, toti cei interesati ar trebui sa se asigure de aprobarea IRCA pentru cursurile vizate. IRCA se straduieste sa se asigure ca furnizorii de training vor putea oferi cursuri de tranzitie aprobate, imediat ce varianta finala FDIS va fi aprobata.

Sursa: http://www.irca.org/

Copyright© 2014 | www.isoexpert.ro | Toate drepturile rezervate